Hyppää sisältöön

Intiimialue vaatii hellää hoitoa – tämä jokaisen naisen on hyvä tietää

Intiimialue vaatii hellää hoitoa – tämä jokaisen naisen on hyvä tietää

Naisen intiimialueen iho on herkkä, ja siksi siitä on huolehdittava erityisen hellästi. Hyvä hygienia on tärkeää, mutta toisaalta liika peseminen voi olla myös haitallista. Miten pidän huolta alapäästäni? Voinko käyttää saippuaa? Entä miten kosteutan? Gynekologi Tuulia Tikka vastaa yleisimpiin kysymyksiin intiimialueen hoidosta.

1. Kuinka usein ja miten intiimialuetta pitäisi pestä?

Nyrkkisääntönä 1–2 vesipesua päivässä riittää, enempi peseminen voi kuivattaa limakalvoja. Emätin on itsepuhdistuva elin, jonka sisäpuolta ei kannata suihkutella edes vedellä. Hellävaraisuus on alapään pesussa erityisen tärkeää. 

2. Saako alapäätä pestä saippualla?  

En suosittele sitä. Terveen emättimen pH-arvo on noin 3,8–4, joka on aika hapan. Saippuan pH on huomattavasti korkeampi, ja saippualla peseminen nostaa alapään pH-arvoa. Kun alapään pH-tasapaino muuttuu, myös sen bakteeritasapaino horjuu. Tällöin se on altis erilaisille tulehdustiloille ja muille vaivoille. Tavallista saippuaa ei siksi kannata käyttää intiimialueen pesussa.

3. Millainen tuote sopii intiimialueen pesuun?

Jos intiimialueella haluaa käyttää puhdistustuotteita, niillä olisi hyvä olla lievästi hapan pH, ja ne saisivat mielellään olla hajusteettomia. Hajusteet ja muut lisäaineet voivat allergisoida varsinkin pitempiaikaisessa käytössä, kun kyse on näin herkistä ihoalueista. 

4. Voiko intiimialueen epämiellyttävään hajuun vaikuttaa?

Tytöt ja naiset usein ajattelevat, ettei heidän alapäänsä saisi tuoksua miltään – tämä on kuitenkin pelkästään kulttuurinen asia. Terveen alapään kuuluu tuoksua happamalle, se on hyvinvoivan emättimen merkki.

Omaa, luonnollista tuoksua ei oikeastaan voi peittää. Sitä ei myöskään kannata yrittää kuurata pois, jotta ei häiritse herkän alueen bakteeritasapainoa ja näin aiheuta itselleen terveysongelmia. Koska emätin on pH-arvoltaan hapan, on täysin luonnollista, että myös sieltä tuleva normaali valkovuoto haisee happamalta. Lisäksi iholle kertyy päivän aikana hikeä, ja kun hiki sekoittuu ihon pinnalla oleviin bakteereihin, iho alkaa haista.

Päivittäinen hellävarainen pesu on tärkeää. Hengittävät luonnonkuidut ja puristamattomat mummopikkarit auttavat myös asiaa. Yöllä kannattaa nukkua ilman alushousuja ja antaa paikkojen tuulettua.

5. Jos alapää tuntuu kuivalta, miten sitä voi hoitaa ja kosteuttaa?

Jos iho on hyvin kuiva, liika peseminen kuivattaa alapäätä entisestään. Kosteuttamiseen voi kokeilla esimerkiksi voidepesua, jolloin pesuaineen sijaan käytetään esimerkiksi perusvoidetta tai muuta intiimialueelle sopivaa voidetta.

 LV Intiimipesuvaahto

  • Päivittäiseen puhtauteen koko vartalolle – myös sheivaukseen.
  • Kätevän pumppumekanismin ansiosta LV Intiimipesuvaahdossa on myös vähemmän peseviä aineita, jolloin se on iholle hellävaraisempi.
  • Vaikuttavat aineet: glyseroli, maitohappo.
  • Käyttö: Vaahto sopii koko vartalon ja myös intiimialueen päivittäiseen pesuun. Voidaan käyttää myös sheivaukseen intiimialueille, kainaloille ja säärille.
  • Tiesitkö? LV-intiimituotteissa on alhainen, ihon hyvinvointia tukeva pH.

 LV Intiimivoide

  • Suojaa, hoitaa, rauhoittaa ja kosteuttaa ärtynyttä ihoa. 
  • Kosteuttava LV Intiimivoide sisältää prebioottia, joka edistää iholla hyvien mikrobien olosuhteita ja auttaa näin ihoa voimaan hyvin. Intiimivoiteen pH tukee intiimialueen matalaa pH:ta.
  • Vaikuttavat aineet: prebiootti, maitohappo.
  • Käyttö: Levitä intiimialueelle kosteuttamaan ja hoivaamaan ärtynyttä ihoa. 
  • Tiesitkö? Hellävaraista ja hajusteetonta voidetta voi käyttää myös intiimialueen pesussa – voidepesu ei kuivata vaan kosteuttaa ja rauhoittaa herkkää ihoa.
Hakutulokset