Skip to content

Hudläkare: ”En väl återfuktad hud är redo för vintern – glöm starka vårdprodukter”

Herkkä iho

Hudläkare: ”En väl återfuktad hud är redo för vintern – glöm starka vårdprodukter”

Den torra och stramande vinterhuden ska inte irriteras ytterligare med alltför starka rengöringsprodukter. Det finns två saker att tänka på: att återfukta ordentligt och skydda huden mot vind, köld och sol.

Visste du att känslig hud och kliande atopisk hud är vanligare hos oss i Norden än i resten av världen? Känslig hud reagerar lätt på kyla och vind och kan bli mycket torr under vintern. Hudvårdsproffsen, hudläkaren Ville Kiiski och Helsingfors Allergi- och Astmaförbunds expert, farmaceuten och kosmetologen Merike Laine ger sina bästa tips för att skydda och stödja vinterhudens välbefinnande.

1. Tips för torr hud! Rengör skonsamt

Även frisk hud blir lätt yttorr på vintern. Grunden för en frisk och mjuk hud är en skonsam rengöring morgon och kväll. En mild rengöringsprodukt bevarar hudens naturliga fuktighetsbalans.

”Om ansiktet känns stramt efter tvätt är din rengöringsprodukt för effektiv. Använd gärna krämiga eller mjuka skummande rengöringsmedel utan sulfater”, säger Ville Kiiski.

2. Belasta inte huden med för många produkter

Vid vård av känslig hud är mindre mer. Var extra uppmärksam på valet av produkter under vintern då bland annat parfym, konserveringsmedel och syror kan orsaka obehaglig rodnad och stickningar.

”Alltför aggressiv hudvård bör undvikas. För den som följer hudvårdstrender är det viktigt att komma ihåg att skrubbande peelingar och flerstegsrengöring inte är lämpliga för kontinuerlig användning. Det som fungerar i exempelvis Los Angeles subtropiska klimat fungerar inte nödvändigtvis i Finlands subarktiska vinter”, säger Ville Kiiski.

3. Vinterhuden törstar efter fukt

På vintern är luften inte bara kallare, utan också mycket torrare än på sommaren. Uppvärmningen gör även inomhusluften torr. När du rör dig in i och ut ur kylan utsätts känslig hud för påfrestningar på grund av temperaturväxlingar.

”På vintern blir mångas hudproblem värre. De som drabbas mest är atopiker och personer med känslig hud – särskilt under senvintern när huden är som tunnast. En ordentlig återfuktning är den viktigaste hudvårdsåtgärden. Det är bra att uppdatera hudvårdsprodukterna inför vintern. Många drar nytta av fetare och mer vårdande krämer. Exempelvis skyddar ceramider huden genom att reparera hudbarriären. Glycerol återfuktar huden effektivt genom att binda fukt”, säger Merike Laine.

4. Vårda, skydda och stärk – bekämpa vinterns utmaningar

Huden blir lätt glåmig och sträv på vintern. Med några få pålitliga produkter kan man boosta ansiktets välbefinnande. Ett intensivt återfuktande serum som stärker hudens barriärfunktion och jämnar ut ytan. En fylligare nattkräm ger näring åt huden och kan även användas som mask. Vid behov kan döda celler avlägsnas med en mild peelingkräm.

”En frisk hud klarar vinterns utmaningar. När du är utomhus kan du skydda ansiktet med en scarf eller liknande. Också händerna utsätts för påfrestningar, särskilt om man inte använder handskar. En fyllig handkräm är en bra hjälp”, tipsar Merike Laine.

5. Solskydd hör också till under kalla dagar

Du kanske inte tänker på att huden ska skyddas mot solen även på vintern. När det är som mörkast ute kan man glömma solskyddet, men under klara dagar reflekteras solens strålar överraskande starkt av snön.

”Skyddsfaktorn får då vara densamma som på sommaren, gärna 50. Under december-januari är UV-strålningen låg i Finland och solskydd behövs inte med tanke på risken för hudcancer. För att bromsa hudens åldrande och bekämpa pigmentförändringar är det däremot alltid bra att använda solkräm om man är ute en längre stund på dagen”, säger Ville Kiiski.

Sökresultat