Hyppää sisältöön

Ihotautilääkäri: ”Hyvin kosteutettu iho on valmis talveen – unohda järeät hoitotuotteet”

Herkkä iho

Ihotautilääkäri: ”Hyvin kosteutettu iho on valmis talveen – unohda järeät hoitotuotteet”

Kuivuuttaan kiristelevää herkkää talvi-ihoa on turha kiusata lisää liian vahvoilla puhdistustuotteilla. Kaksi asiaa on hyvä muistaa: kunnon kosteuttaminen ja ihon suojaaminen viimalta, pakkaselta ja auringolta.

Tiesitkö, että meillä Pohjoismaissa herkkäihoisuus ja kutiseva ihoatopia ovat yleisempiä kuin muualla? Herkkä iho reagoi helposti kylmyyteen ja viimaan ja saattaa talvisaikaan kuivua voimakkaasti. Ihonhoidon ammattilaiset, ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski ja Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen asiantuntija, farmaseutti ja kosmetologi Merike Laine antavat parhaat vinkkinsä, joilla suojaat ja tuet talvi-ihon hyvinvointia.

1. Kyytiä korppuiholle! Puhdista hellästi

Hyvinvoivakin iho muuttuu talvella helposti pintakuivaksi. Terveen ja pehmeän ihon perusta on hellävarainen puhdistus aamuin illoin. Mieto puhdistustuote säilyttää ihon luonnollisen kosteustasapainon.

”Jos kasvot tuntuvat pesun jälkeen kiristeleviltä, puhdistustuotteesi on liian tehokas. Suosi puhdistuksessa voidemaisia tai pehmeitä vaahtomaisia, sulfaatittomia puhdistusaineita”, Ville Kiiski kertoo.

2. Älä rasita ihoasi liiallisella tuotearsenaalilla

Herkän ihon hoidossa vähemmän on enemmän. Kiinnitä talvella erityistä huomiota tuotteiden valintaan, sillä esimerkiksi hajusteet, säilöntäaineet ja hapot voivat aiheuttaa ikävää punoitusta ja kihelmöintiä.

”Liian aggressiivista ihonhoitoa kannattaa välttää. Ihonhoitotrendejä seurailevien on hyvä muistaa, että hankaavat kuorinnat ja monivaiheiset ihonpuhdistusmetodit eivät sovi jatkuvaan käyttöön. Mikä toimii vaikkapa Los Angelesin subtrooppisessa ilmastossa ei välttämättä toimi Suomen subarktisessa talvessa”, Ville Kiiski sanoo.

3. Talvi-iho janoaa kunnon kosteutusta

Talvella ilma ei ole ainoastaan kylmempää vaan myös paljon kuivempaa kuin kesällä. Lämmitys tekee sisätilojenkin ilmasta kuivaa. Pakkasesta sisälle ja takaisin ulos liikuttaessa lämpötilanvaihtelut rasittavat herkkää ihoa.

”Talvisin monien iho-ongelmat pahenevat. Eniten kärsivät atoopikot ja muuten herkkäihoiset – etenkin lopputalvesta, kun iho on ohuimmillaan. Kunnollinen kosteutus on tärkein ihonhoitoteko. Ihonhoitotuotteet on hyvä päivittää talveen. Moni hyötyy rasvaisemmista ja hoitavammista voiteista. Esimerkiksi keramidit suojaavat ihoa korjaamalla ihon läpäisyestettä. Glyseroli kosteuttaa ihoa tehokkaasti sitomalla kosteutta”, Merike Laine sanoo.

4. Ravitse, suojaa ja vahvista – torju talven haasteet

Ihosta tulee talvella helposti samea ja karhea. Kasvojen hyvinvointia voi boostata muutamalla luottotuotteella. Tehokosteuttava seerumi vahvistaa ihon suojakerrosta ja tasoittaa pintaa. Tuhdimpi yövoide ravitsee ihoa, ja sitä voi käyttää myös naamiona. Tarvittaessa kuolleen solukon voi poistaa hellällä kuorintavoiteella.

”Hyvinvoiva iho kestää talven haasteet. Kun ulkoilet, anna kasvoille suojaa vaikkapa huivilla. Myös kädet joutuvat helposti koville, etenkin jos käsineitä ei tule käytettyä. Täyteläinen käsivoide on hyvä apu”, Merike Laine vinkkaa.

5. Aurinkosuoja kuuluu myös pakkaspäiviin

Et ehkä tule ajatelleeksi, että iho pitäisi suojata auringolta myös talvella. Pimeimpään aikaan ulkoillessa aurinkosuojan voi unohtaa, mutta kirkkaina päivinä auringonsäteet heijastuvat hangesta yllättävän voimakkaasti.

”Suojakerroin saa tuolloin olla sama kuin kesällä, mielellään 50. Joulu-tammikuussa UV-säteily on Suomessa vähäistä, eikä aurinkosuojaa ihosyöpäriskiä ajatellen tarvita. Ihon vanhenemisen hidastamisessa ja pigmenttimuutosten torjumisessa sen sijaan kannattaa käyttää aina aurinkovoidetta, jos ulkoilee päiväsaikaan yhtään pidempään”, Ville Kiiski sanoo.

Hakutulokset