Skip to content

Inom hälsovården har handtvätt sin tid och sin plats

Kuvassa henkilö pesee saippuoituja käsiään

Inom hälsovården har handtvätt sin tid och sin plats

Tidigare har man försökt förhindra kontaktsmittor genom att tvätta händerna med tvål och vatten, vilket vid upprepad tvätt emellertid sliter väldigt mycket på huden. Hud som är torr och sträv till följd av upprepad tvätt är problematisk vad gäller förebyggande av infektioner, eftersom temporär mikroflora lätt fastnar i den och inte är lika enkel att utplåna som på frisk hud. Handtvätt är emellertid väldigt viktig i vissa situationer och vid handtvätt rekommenderas att man följer instruktionerna för sjukhushygien.

Käsien puhdistus terveydenhuollossa

På torra händer finns färre mikrober än på fuktiga händer. Vid handtvätt används skonsamma rengöringsmedel, som tvättar bort smuts från huden. Rengörande tvål avlägsnar hudens eget fett, vilket kan skada hudens skyddande hölje. I samband med riklig användning av handdesinfektionsmedel kan vårdande ämnen samlas på huden så att händerna kan kännas kladdiga. Då räcker det med att skölja med varmt vatten och torka händerna. Vid hantering av kemikalier som används hemma är det bra att använda skyddshandskar.

Rengöring av händerna

Handtvätt med vatten och tvål rekommenderas i enlighet med instruktionerna för sjukhushygien i följande situationer:

  • När man kommer till jobbet
  • När det finns synlig smuts eller sekret på händerna
  • Före måltider
  • Efter toalettbesök
  • Vid vård av patienter som smittats av C. difficile- eller norovirus

Händerna tvättas med ljumt vatten och skonsamma rengöringsmedel eller rengöringskrämer, som tvättar bort smuts från huden. Användningen av handesinfektionsmedel efter handtvätt minskar hudirritation.

Sökresultat