Hyppää sisältöön

Terveydenhuollossa käsien pesulle on aikansa ja paikkansa

Kuvassa henkilö pesee saippuoituja käsiään

Terveydenhuollossa käsien pesulle on aikansa ja paikkansa

Aikaisemmin kosketustartuntoja on yritetty estää käsien saippuavesipesulla, mikä kuitenkin toistuessaan on hyvin kuluttavaa iholle. Jatkuvan pesemisen aiheuttama kuiva ja karhea iho on infektioiden torjunnan kannalta ongelmallinen, sillä väliaikainen mikrobisto tarttuu siihen helposti eikä sitä saada hävitettyä yhtä helposti kuin terveeltä iholta. Käsien pesu on kuitenkin ehdottoman tärkeä tietyissä tilanteissa ja käsien pesussa suositellaan noudattamaan sairaalahygieniaohjeita.

Käsien puhdistus terveydenhuollossa

Kuivissa käsissä on vähemmän mikrobeja kuin kosteissa käsissä. Käsien pesussa käytetään hellävaraisia pesunesteitä, jotka pesevät iholta lian pois. Käytettäessä peseviä saippuoita, poistavat ne iholta omaa rasvaa, jolloin ihon suojavaippa voi vaurioitua. Käsihuuhteen runsaan käytön yhteydessä hoitavia aineita voi kertyä iholle, jolloin kädet voivat tuntua tahmeilta. Tällöin riittää lämpimällä vedellä huuhtelu ja kuivaus. Kotioloissa käytettävien kemikaalien käsittelyssä on hyvä käyttää suojakäsineitä.

Käsien puhdistus

Käsien vesi-saippuapesua suositellaan sairaala-hygieniaohjeiden mukaisesti seuraavissa tilanteissa:

  • Töihin tullessa
  • Kun käsissä on näkyvää likaa tai eritteitä
  • Ennen ruokailua
  • WC:ssä käynnin jälkeen
  • Hoidettaessa C. difficile- tai norovirus- infektoituneita potilaita

Kädet pestään haalealla vedellä käyttäen hellävaraisia pesunesteitä tai -voiteita, jotka pesevät iholta lian pois. Käsihuuhteen käyttö käsien pesun jälkeen vähentää ihoärsytystä.

Hakutulokset