Hyppää sisältöön

Ekologisempaa pyykkäämistä? Muista nämä 5 asiaa

Ekologisempaa pyykkäämistä? Muista nämä 5 asiaa

Pyykinpesu on ympäristöystävällisempää, kun teet pieniä, fiksuja tekoja. Oikealla pesuainevalinnalla, annostelulla ja pesulämpötilalla pääset jo pitkälle ja peset pyykkisi aiempaa ekologisemmin. Kokosimme ohjeet ympäristöystävällisempään pyykinpesuun: säästät energiaa, vettä ja vähennät samalla ympäristön kuormitusta.

Pidennä vaatteidesi käyttöikää
Ennen pesua lajittele pyykit värin ja pesulämpötilan mukaan. Kun peset vaatteet oikein, ne kestävät pidempään, värit säilyvät kirkkaina ja pinnan nyppyyntyminen vähenee.  Muista, että kaikkia vaatteita ei tarvitse pestä usein – tuuletus voi riittää tai yksittäisen tahran poistaminen tahranpoistosuihkeella.

Pese täysiä koneellisia
Pese mahdollisuuksien mukaan täysiä koneellisia. Muista kuitenkin, että konetta ei kannata sulloa liian täyteen vaatteista. Vaatteilla pitää olla tarpeeksi tilaa pyöriä koneessa, jotta ne puhdistuvat kunnolla.

Valitse ympäristöystävällinen pesuaine
Joutsen ja ympäristömerkistä tunnistat erittäin ympäristöystävällisen pyykinpesuaineen. Joutsenmerkin kriteerit löydät täältä

Annostele pesuaine oikein
Noudata pesuainepakkausten annosteluohjeistuksia. Tässä lajissa vähemmän on usein enemmän. Annostele – älä kaada silmämääräisesti pesuainetta. Liiallisesta pesuaineesta saattaa kertyä jäämiä vaatteisiin. Jos pesuainetta on liian vähän, se saattaa puolestaan heikentää pesutulosta. Huomioi myös taloutesi käyttöveden kovuus. Suomessa vesi on yleensä pehmeää ja pesuainetta tarvitaan vähemmän.

Kiinnitä huomiota pesulämpötilaan
Mitä matalammassa lämpötilassa peset pyykkisi, sitä enemmän säästät energiaa. Valitse hyvä pesuaine, joka irrottaa lian ja tahrat matalassakin pesulämpötilassa. Käytä myös energiaa säästäviä pesuohjelmia.

 

Tiesitkö?

Pidennät koneesi käyttöikää, kun muistat huoltaa sitä. Jätä pesun jälkeen koneen luukku hetkeksi auki, jolloin kone tuulettuu ja kuivuu sisältä. Puhdista nukkasihti säännöllisesti ja pese tyhjällä koneella esipesuton pesuohjelma 90 asteessa. Käytä tällöin jauhemaista pesuainetta vain noin kolmasosa normaalista annoksesta, jottei kone vaahtoa liikaa.

Lähteet: LV:n tuotekehityskemisti Minna Salmela ja martat.fi.

Hakutulokset