Hyppää sisältöön

Lakanat raikkaat kuin hotellissa? Lue 4 niksiä

Herkkä iho

Lakanat raikkaat kuin hotellissa? Lue 4 niksiä

Haaveiletko hotellilomasta sileissä lakanoissa ja pehmeän pyyhkeen syleilyssä? Loihdi helposti ja vaivattomasti ripaus arjen luksusta kotiisi.

Siististi pedattu vuode ja raikkaat lakanat. Voit tuntea hotellihuoneen tarjoaman luksuksen myös omassa makuuhuoneessasi. Näiden neljän vinkin avulla peset ja huollat liinavaatteesi ja pyyhkeesi niin, että materiaalit säilyvät kauniina ja tuntuvat pesun jälkeen ihanan pehmeiltä ja sileiltä.

Valitse oikea pyykinpesuaine – huuhteluaineesta ekstrapehmeyttä
Jos hotellihuoneista tutut valkoiset tai vaaleat lakanat ja pyyhkeet ovat mieleesi, pesuun kannattaa valita valkoiselle pyykille tarkoitettu pyykinpesujauhe. Jauhemainen valkopyykin pesuaine on paras valinta. Pesujauhe sisältää valkaisuainetta, joka valkaisee pyykkiä matalassakin lämpötilassa. Jos lakanasi ovat kirjavia tai tummia, valitse kirjopyykille sopiva pesuaine. Se sisältää suoja-ainetta, joka sitoo veteen irronneet väriaineet ja estää muita tekstiilejä värjäytymästä.

Lisää pesukoneeseen myös huuhteluainetta, jos kaipaat ekstrapehmeyttä. Huuhteluaine on pyykin hiustenhoitoaine, joka lisää liinavaatteiden pehmeyttä ja oikaisee ryppyjä. Huuhteluaineiden ainesosat hoitavat tekstiilien kuituja.

Vaikka mieli tekisi, älä sullo konetta liian täyteen
Vaikka mielesi tekisi sulloa koko lakanakasa kerralla koneeseen, täytä pesukoneesi kuitenkin maltilla. Lakanat rypistyvät helposti, jos pyykkiä pyörii koneessa liian paljon. Sinun ei tarvitse pestä vajaita koneellisia, mutta huolehdi, että liinavaatteilla ja pyyhkeillä on tilaa pyöriä.

Tarkista oikea pesulämpötila
Liinavaatteet ja pyyhkeet kannattaa pestä kuudessakympissä, sillä kuuma vesi tuhoaa tekstiileistä bakteerit. Materiaalilla on merkitystä, joten vilkaise vielä varmuuden vuoksi lakanoiden pesuohjeet. Esimerkiksi värilliset puuvilla- ja puuvillasatiinilakanat kestävät pesun 60 asteessa, mutta vaaleat puuvillalakanat voit surutta pestä korkeammassakin lämpötilassa.

Kuivaa sileäksi pesun jälkeen
Kun pesuohjelma on päättynyt, nosta heti ehtiessäsi lakanapyykki kuivausrumpuun. Lakanat kannattaa ottaa pois kuivausrummusta hieman kosteana ja vetää ne ennen kuin kuivattaa loppuun pyykkinarulla. Näin saat sileät lakanat ilman silittämistä. Jos sinulla ei ole kuivausrumpua, kuivata lakanat ulkona sileäksi pyykkinarulla. Sisätiloissa lakanat ja pyyhkeet kannattaa puolestaan avata mahdollisimman laajasti ja ilmavasti kuivumaan, jolloin vältät laskosten aiheuttamat rypyt. Kuivausrummusta on apua myös pyyhkeiden kuivaamiseen, sillä kuivausrumpu paitsi kuivattaa, tekee pyyhkeistäsi kuohkeat ja pehmeät. Näihin on luksusta kietoutua!

 

Tiesitkö:

  • Pese pyyhkeet ja lakanat aina erikseen. Pyyhkeiden materiaali ei ole yhtä sileää kuin lakanoiden, joten niiden pinnasta voi tarttua lakanoihin nukkaa tai nöyhtää.
  • Silittäminen ja myös mankeloiminen pitävät lakanat kauemmin puhtaina, sillä niiden pinnasta tulee tiivis ja likaa hylkivä.

Vinkit antoi LV:n tuotekehityskemisti Minna Salmela.

Hakutulokset