Hyppää sisältöön

Näin peset Suomen lipun

Suomen lippu. Lähikuvassa sininen risti keskellä.

Näin peset Suomen lipun

Suomen lipun voi pestä pesukoneessa lipussa olevia pesuohjeita noudattaen. Kulunut ja haalistunut tai korjauskelvoton lippu tulee hävittää lipun arvon mukaisella tavalla.

Suomen liput valmistetaan polyesterista, joka kestää hyvin maamme ankarat sääolosuhteet. Ilman epäpuhtaudet kuitenkin likaavat lipun helposti, ja silloin pesu on paikallaan – likaista lippua ei saa nostaa salkoon. Varmista siis, että salossa liehuu aina puhdas Suomen lippu.

Suomen lipun voi pestä pesukoneessa lipussa olevia pesuohjeita noudattaen – näin lipun väri ja muoto säilyvät. Älä käytä valkaisuainetta sisältävää pesuainetta, jotta sininen väri ei haalistu. Muistathan, että lippua ei saa ripustaa kuivumaan ulos pyykkinarulle, vaan se pitää kuivattaa sisätiloissa. Lippu on hyvä myös silittää ennen seuraavaa käyttökertaa silitysohjeiden mukaisesti. Puhdas lippu laskostetaan ohjeiden mukaisesti, katso ohjeet videolta.

Repeytyneen lipun voi korjata, mutta korjausjälkeä ei pitäisi voida erottaa salossa olevasta lipusta. Kulunut ja haalistunut tai korjauskelvoton lippu tulee hävittää lipun arvon mukaisella tavalla: polttamalla tai leikkaamalla lippu pieniksi palasiksi ja hävittämällä palat erissä normaalin talousjätteen mukana. Lipun hautaaminen maahan tai mereen ei ole sallittua. Käytöstä poistettu lippu pitää hävittää, eikä sille saa keksiä uusiokäyttöä.

Lähteet: Suomalaisuuden liitto ja Suomen sisäministeriö.

Hakutulokset