Hyppää sisältöön

Nämä 5 kikkaa säilyttävät vaatteiden värit kirkkaina

Vinkit väreihin

Nämä 5 kikkaa säilyttävät vaatteiden värit kirkkaina

Värikkäät vaatteet haalistuvat ja harmaantuvat helpommin kuin tummat ja vaaleat. On kuitenkin muutama kikka, joiden avulla värit säilyvät kirkkaina pidempään.

Tuntuuko, että äskettäin ostettu punainen paitasi on harmaantunut kovan käytön ja pesukertojen myötä? Vaatteen harmaantuminen johtuu siitä, että materiaalit imevät pesukoneessa itseensä muiden vaatteiden väriä. Nämä viisi vinkkiä auttavat sinua pidentämään vaateidesi käyttöikää ja säilyttämään värit kirkkaina pidempään.

Lajittele pyykki väreittäin
Pyykit kannattaa pestä väreittäin, vaikka se tuo pyykkiruljanssiin ylimääräisen mutkan. Lajittele violetit, punaiset ja oranssit vaatteet samaan pyykkikasaan ja siniset sekä vihreät toiseen. Pese vaaleat vaatteet aina erillään värillisestä ja tummasta pyykistä.

Valitse värikkäälle pyykille kehitetty pesuaine
Värikkäät vaatteet kannattaa pestä kirjopyykille sopivalla pyykinpesuaineella. LV Color Pyykinpesuneste sisältää värien suoja-ainetta, joka sitoo veteen irronneet väriaineet ja estää muita tekstiilejä värjäytymästä.

Pesuaine puhdistaa vaatteet hellävaraisesti, mutta samalla poistaa tehokkaasti esimerkiksi vauvanruoka-, tomaatti- ja meikkitahrat. Pesuaine sisältää myös harmaantumisen estoainetta, joten vaatteesi värit säilyvät kirkkaina pesusta toiseen.

Huomioi vaatteen ensipesu
Onko sinulla ollut tapana pestä vaate viileämmässä vedessä kuin pesuohjeistus ohjeistaa? Näin ei välttämättä kannata tehdä. Vaatteiden värit nimittäin kiinnittyvät kankaaseen vielä ensimmäisten pesujen aikana. Myös esimerkiksi puuvilla saattaa päästää väriä liian alhaisessa pesulämpötilassa, jolloin vaate haalistuu nopeammin. Noudata siis vaatteiden pesuohjeistuksia.

Tuuleta pesun sijaan
Mitä useammin vaatetta pesee, sitä nopeammin se luonnollisesti myös haalistuu. Vaatteet saattavat sujahtaa helposti pesukoneeseen vain muutaman käyttökerran jälkeen, vaikka arkikäytössä olevalle kirkkaalle paidalle riittäisi välillä tuuletus parvekkeella käyttöjen välillä. Vaatetta ei välttämättä tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen.

Pese vaate nurinpäin ja väljästi
Tummat värit harmaantuvat toistuvien pesujen myötä. Käännä vaatteet nurinpäin, jolloin vaatteet eivät hankaudu koneessa toisiaan vasten. Esimerkiksi farkkuihin tulee helposti nurkista kuluneita taitoksia, jos et ole kääntänyt niitä nurinpäin. Vaikka peset täysiä koneellisia, pidä huoli, että vaatteilla on tilaa pyöriä. Jätä tarpeeksi tilaa myös kuivausrumpuun.

 

Tiesitkö?

Lasten – ja koko perheen – värilliset vaatteet voit pestä kätevästi myös LV Pikkuväki pyykinpesunesteellä. Pesuaine sisältää entsyymiä, joka katkoo materiaaliin ilmaantuneita nyppyjä. Vaatteiden materiaali näyttää tasaisemmalta ja värit kirkkaammilta.

Vinkit antoi LV:n tuotekehityskemisti Minna Salmela.

Hakutulokset