Hyppää sisältöön

Parempi valinta iholle ja ympäristölle

Parempi valinta iholle ja ympäristölle

6 kysymystä hajusteettomuudesta

Näin teemme sinulle hajusteettoman tuotteen – Tämä on taitolaji, jonka olemme oppineet vuosikymmenten aikana.

Hajusteettomat ja väriaineettomat ihonhoitotuotteet ovat hellävaraisia iholle ja kuormittavat vähemmän myös luontoa. Useimmilla raaka-aineilla on omat ominaistuoksunsa – siksi laadukkaiden hajusteettomien tuotteiden kehittäminen vaatii erityistä taitoa. 

LV on ollut hajusteeton sarja alusta alkaen. Raaka-aineet ovat mietoja ja tutkitusti turvallisia, ja siksi hajusteettomat tuotteet löytävät usein tiensä herkkäihoisten kylppäreihin.

”Laadukkaiden ja vastuullisten tuotteiden synnyttäminen ei käy hetkessä, vaan LV-sarja on vuosien kehitystyön tulosta. Olen iloinen siitä, että olen jo vuosia saanut olla mukana kehittämässä turvallista kosmetiikkaa yhdessä kumppaniemme kanssa”, kertoo LV:n tuotekehityspäällikkö Outi Tarakkamäki. ”Käytän itsekin hajusteettomia tuotteita, sillä ihoni on herkkä ja atooppinen. Usein olen saanut idean uudeksi tuotteeksi ja se on lopulta edennyt kauppoihin ja kuluttajille asti.” 

Yksi LV:n pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista on Allergia-, iho- ja astmaliitto. Liiton markkinointi- ja kumppanuuspäällikkö Niki Malmros on tehnyt lähes 20 vuotta töitä LV:n kanssa. ”On hienoa, että valmistaja haluaa tehdä kosmetiikkaa, jossa on huomioitu vahvasti kuluttajan tarpeet, toiveet ja terveysnäkökulma. Kehittäjät laittavat työssä likoon koko ammattitaitonsa. Pyrin auttamaan tuotekehitystä puolueettomasti”, Niki Malmros sanoo.

1. Hajuton vai hajusteeton – mitä se LV:ssä tarkoittaa?

Outi Tarakkamäki: Raaka-aineemme eivät ole hajuttomia. Siksi LV:n tuotteetkaan eivät ole hajuttomia vaan hajusteettomia. Tuotteisiimme ei ole lisätty mitään hajustetta peittämään raaka-aineiden tuoksuja. Raaka-aineilla on yleensä omat ominaistuoksunsa. 

Niki Malmros: Vain hajusteettomat tuotteet voivat saada Allergiatunnuksen. Hajusteet ovat allergisoivia, eli hajusteallerginen voi saada hajusteista ihoreaktioita. Allergiatunnus myönnetään vain tuotteille, joiden kosmetiikkapurkin kyljessä ei ole mainintaa parfym, aroma tai fragrance. Allergisoivia hajusteita on olemassa paljon.

Allergiatunnuksen saaneet tuotteet voivat kuitenkin tuoksua. Esimerkiksi hajusteettomassa saippuassa voi haistaa sen raaka-aineet.

 

2. Onko LV:llä jokin ominaistuoksu?

Outi Tarakkamäki: Tuoksu on mieto, ja se hiukan vaihtelee eri tuotekategorioissa. Shampoissa ja suihkugeeleissä on tuoksu, joka tulee tuotteessa käytettävistä pesevistä aineista. Nestesaippuan tuoksu taas tulee rasvahapoista. Joissain voiteissa voi haistaa säilöntäaineena käytetyn fenoksietanolin, jolla on hiukan makea ominaistuoksu.

3. Voiko kosmetiikan tuoksuun vaikuttaa mitenkään ilman hajusteita?

Outi Tarakkamäki: Ensinnäkin valitsemme mietoja raaka-aineita, joissa ei ole voimakasta tuoksua. Toiseksi ehkäisemme epämiellyttävien hajujen muodostumista. Esimerkiksi voiteissa öljyt alkavat hapettua eli härskiintyä ajan myötä. Ehkäisemme härskiintymistä lisäämällä tuotteeseen antioksidanttia, yleensä pieniä määriä E-vitamiinia. On kolmaskin tapa vaikuttaa tuoksuihin: valitsemme luonnonöljyistä puhdistettuja versioita, joista on suodatettu pois väriä ja tuoksua esimerkiksi aktiivihiilen avulla.

Niki Malmros: Ammattitaitoinen ja valveutunut valmistaja pystyy tekemään miellyttäviä ja lähes hajuttomia tuotteita ilman hajusteita. Tämä vaatii taitoa, sillä joidenkin raaka-aineiden tuoksu voi olla luontaisesti tunkkainen.

4. Onko kosmetiikkatuotteita, joita on haastavaa valmistaa miellyttävän hajuisina ilman hajusteita?

Outi Tarakkamäki: Aurinkosuoja-aineissa on muita tuoteryhmiä voimakkaampi ominaistuoksu, niin LV:lläkin. Olemme valinneeet tuotteisiin aurinkosuoja-aineet, jotka ovat vähemmän haitallisia vesistöille ja koralleille. 

Jokainen haistaa tuotteiden tuoksut omalla ihollaan eri tavalla. Pyrimme varmistamaan tuotteidemme miedon ominaistuoksun laajoilla käyttötesteillä. Sen lisäksi kuuntelemme herkällä korvalla kuluttajien palautetta. 

Valmistimme muutaman vuoden vartaloemulsiota, jossa oli hiukan emäksinen tuoksu. Osa kuluttajista koki tuoksun liian voimakkaaksi, vaikka se haihtuikin melko nopeasti. Palautteen perusteella muokkasimme tuotteen koostumuksen miedomman tuoksuiseksi. 

Niki Malmros: Yleensä juuri aurinkosuojatuotteissa saattaa olla ominaistuoksu, joka on vahvempi kuin muissa Allergiatunnuksen saaneista tuotteissa. Raaka-aineiden laatu on kehittynyt viimeisen 20 vuoden aikana paljon. Aikoinaan hajusteettomat suihkusaippuat saattoivat olla vaaleanrusehtavia ja tunkkaisia. Nykyään ne ovat suorastaan ylellisiä. 

5. Onko hajusteeton tuote vastuullisempi?

Outi Tarakkamäki: Joidenkin hajusteiden raaka-aineiden viljelyyn käytetään paljon peltoalaa ja energiaa. Osa raaka-aineista on peräisin eläimistä, ja osa voidaan tuottaa synteettisesti laboratoriossa. Jokaiseen menetelmään kuluu energiaa. Hajusteettomien tuotteiden valmistusprosessin hiilijalanjälki on todennäköisesti hajusteellista pienempi. 

Niki Malmros: Allergia-, iho- ja astmaliitto on terveysjärjestö, ja meidän näkökulmastamme vastuullisuutta on tuotteiden korkea laatu ja turvallisuus käyttäjille. Monelle ihmisille hajusteeton tuote onkin turvallisempi valinta.

Moni herkkäihoinen on kiinnostunut luonnonkosmetiikasta. On tärkeää muistaa, että luonnon raaka-aineissa on runsaasti allergisoivia raaka-aineita. Aina kannattaa tutustua tuotteiden pakkausselosteisiin.

6. Pitäisikö kaikkia tuoksuvia asioita välttää?

Outi Tarakkamäki: Mitä enemmän vietämme aikaa tuoksuttomassa ympäristössä, sitä voimakkaammin koemme tuoksut. Hajuja ei kannata vältellä liikaa, jottei elämästä tule hankalaa. Kodin ei pitäisi olla liian tuoksuton. LV:n tuotteet ovat joka tapauksessa hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät pidä voimakkaista tuoksuista, haluavat välttää turhaa kemikaalikuormaa tai kärsivät hajusteallergiasta.

Niki Malmroos: Ei ihmisen kannata eristää itseään kaikesta tuoksuvasta. Hajusteallergia on eri asia kuin tuoksuherkkyys, joka on aika yleinen ja kehon väliaikainen oire. Vaikka ihminen saisi epämiellyttäviksi kokemistaan tuoksuista pahoinvointia ja päänsärkyä, kyse ei ole allergiasta vaan kehon fysikaalis-psyykkisestä ylikuormitustilasta. Hajusteiden sietotaso on väliaikaisesti madaltunut. Oireet ovat silti aina todellisia, eikä niitä saa vähätellä. 

Hajusteettomien tuotteiden valmistus on taitolaji, joka Bernerin Heinäveden tehtailla osataan. Raaka-aineiden ja tuotteiden laadusta pidetään huolta tarkan laadunvalvontajärjestelmän avulla, eikä niiden testaus lopu edes valmiin tuotteen lanseeraukseen. Vuosikymmenten työ ja kokemus hajusteettoman kosmetiikan parissa on luonut erikoisosaamista, jonka tuloksista kuluttaja pääsee nauttimaan. Työ laadukkaiden, neutraalien raaka-aineiden sekä luotettavien kumppanien, kuten Allergia-, iho- ja astmaliiton, kanssa jatkuu – ja uusia innovaatioita on luvassa tulevaisuudessakin.

Hakutulokset