Skip to content

Farväl till bär- och grötfläckar!

Så tvättar du rent barnens smutstvätt

Farväl till bär- och grötfläckar!

Så tvättar du rent barnens smutstvätt

Kläder för småbarn och barn i lekåldern håller sig inte rena länge. För att få bort fläckar gäller det att vara snabb och använda effektiva men milda tvättmedel.

Att äta med sked, dricka mjölk ur ett glas eller till exempel att lära sig använda pottan – småbarn och även barn i lekåldern har mycket nytt att lära sig och intressanta utmaningar framför sig varje dag. Kläderna hålls sällan rena en längre tid och de får lätt olika slags fläckar och stänk.

Kemist Minna Salmela hos Berner ger de bästa tipsen för att hur du rengör barnens kläder.

1. Avlägsna fläckar snabbt

Ju snabbare du tvättar bort fläckarna, desto bättre blir resultatet vanligtvis. Ingrodda, gamla fläckar är svårare att få bort från kläderna, eftersom de fäster sig hårdare vid textiliernas fibrer när de torkar.

2. Dosera rätt mängd tvättmedel

När man tvättar barnens smutstvätt är det speciellt viktigt att följa doseringsanvisningarna på tvättmedelsförpackningen. Överdosering ökar inte tvätteffekten, och för mycket tvättmedel kan också lämna rester i kläderna.

3. Tvätta i rätt temperatur

Det är bra att tvätta barnens smutstvätt i den rekommenderade temperaturen som står i tvättråden i klädesplaggen. Små barns kläder är ofta gjorda av bomull, som vanligtvis klarar av att tvättas i 60 grader. Det lönar sig att följa denna rekommendation.

– Tvätt i svalare temperaturer kan i vissa fall påverka textiliernas färger och bleka dem. Alla fläckar och mikrober* avlägsnas inte heller i 40-graders tvätt.

4. Välj rätt medel

Marthorna rekommenderar skonsamma, oparfymerade tvättmedel, såsom LV:s tvättmedel för spädbarns smutstvätt.

LV:s produkter är utvecklade i samarbete med Allergi-, Hud- och Astmaförbundet, och endast råvaror som är nödvändiga för användningsändamålet väljs till produkterna.

– LV:s budskap är att mindre är lagom. Produkterna har inga parfymer och färgämnen, eftersom de inte påverkar till exempel tvättmedlets tvätteffekt på något sätt, berättar Salmela.

 

LV Pikkuväki Flytande tvättmedel är ett flytande tvättmedel som utvecklats särskilt för spädbarns och småbarns smutstvätt, och det är speciellt effektivt mot protein- och stärkelsebaserade fläckar såsom mjölk-, gröt- och potatisfläckar samt frukt och pektin*. LV Pikkuväki Flytande tvättmedel tvättar effektivt kräk-, kiss- och bajsfläckar och neutraliserar lukten även i låga temperaturer.

LV Pikkuväki Flytande tvättmedel är även lämpat för rengöring av tygblöjor. Det är drygt: En 1,5 liters flaska räcker till 33 tvättar.

Kom ihåg att även tvätta maskinen!

Tvättar du ofta smutstvätt i temperaturer lägre än 60 grader? Kom då ihåg att även regelbundet tvätta din tvättmaskin, så att den hålls ren. För tvätt lämpar sig det ekologiska supermedlet ättika, som avlägsnar kalkavlagringar. Du kan göra ditt eget ättikvatten för underhållstvätt: häll en liter ättiksprit och två liter vatten i tvättmaskinen och tvätta med ett program för vittvätt. Tvätta ännu därefter en tom maskin med normalt tvättmedel.

* Mikrober är mikroorganismer såsom bakterier, virus, svampar eller mögelsvampar som vanligtvis inte syns med blotta ögat.

* Pektiner är kolhydrater som finns i alla växter. Råa bär med skal samt äpplen och citrusfrukter innehåller speciellt mycket pektin. Pektin används i sylt, gelé och marmelad för att främja gelébildningen.

 

Lue lisää etikalla puhdistuksesta
Lue lisää pyykinpesukoneen hoidosta


 

Sökresultat