Hyppää sisältöön

Hyvästit marja- ja puurotahroille!

Näin peset lasten pyykin puhtaaksi

Hyvästit marja- ja puurotahroille!

Näin peset lasten pyykin puhtaaksi

Taaperon tai leikki-ikäisen vaatteet eivät kauaa puhtaana pysy. Tahrojen poistossa tärkeintä on ripeä toiminta ja tehokkaat mutta hellävaraiset pesuaineet.

Lusikalla syöminen, maidon juominen lasista tai vaikkapa kuivaksi oppiminen – taaperon ja myös leikki-ikäisen päivät ovat täynnä uuden opettelua ja mielenkiintoisia haasteita. Vaatteet pysyvät harvoin pienen vipeltäjän vauhdissa puhtaana, ja niihin tulee monenlaisia tahroja ja roiskeita.

Kemisti Minna Salmela Berneriltä kertoo parhaat vinkit, joilla peset lapsen vaatteet puhtaaksi.

1. Poista tahrat pikaisesti

Mitä nopeammin peset tahrat pois, sitä parempi pesutulos yleensä on. Pinttyneitä, vanhoja tahroja on vaikeampi saada vaatteista irti, sillä kuivuessaan ne tarttuvat tekstiilin kuituihin tiukemmin kiinni.

2. Annostele pesuaine oikein

Lasten pyykissä on erityisen tärkeä noudattaa pyykinpesuainepakkauksen annosteluohjeita. Yliannostelu ei lisää pesutehoa, ja ylimääräisestä pesuaineesta saattaa myös jäädä pesuainejäämiä vaatteisiin.

– Nestemäisen pesuaineen annostelu voi tuntua helpommalta kuin pulverimaisen, sillä siinä voi käyttää apuna pakkauksen annostelukorkkia, Minna Salmela sanoo.

3. Pese oikeassa lämpötilassa

Lasten pyykki kannattaa pestä vaatteen pesulapussa mainitussa suosituslämpötilassa. Pienten lasten vaatteiden materiaalina on paljon puuvillaa, joka kestää yleensä hyvin 60 asteen pesun. Tätä suositusta kannattaa noudattaa.

– Pesu kylmemmissä lämpötiloissa saattaa joissain tapauksissa vaikuttaa tekstiilien väreihin ja haalistaa niitä. Kaikki tahrat ja mikrobit* eivät myöskään lähde pois 40-asteen pesussa.

4. Valitse oikeat aineet

Martat suosittelee vauvan pyykkiin hellävaraisia, hajusteettomia pesuaineita, kuten LV-pesuaineet.

LV-tuotteet on kehitetty yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa, ja niihin valitaan mukaan vain käytön kannalta olennaisia raaka-aineita.

– LV:n viesti on, että vähemmän on juuri sopivasti. Tuotteista on jätetty pois hajusteet ja väriaineet, koska ne eivät vaikuta millään tavalla esimerkiksi pyykinpesuaineen pesutehoon, Salmela kertoo.

LV Pikkuväki Pyykinpesuneste on erityisesti vauvojen ja pienten lasten pyykkiin suunniteltu nestemäinen pyykinpesuaine, ja se tehoaa erityisen hyvin proteiini- ja tärkkelyspohjaisiin tahroihin kuten maito-, puuro- ja perunatahroihin sekä hedelmiin ja pektiiniin*. LV Pikkuväki pesee tehokkaasti pulautus-, pissa- ja kakkatahrat ja neutralisoi niiden hajut jo alhaisissa pesulämpötiloissa.

LV Pikkuväki soveltuu hyvin myös kestovaippojen pesuun. Se on riittoisaa: 1,5 litran pullo riittää 33:een pesukertaan.

Muista pestä myös kone!

Pesetkö pyykkiä paljon matalammissa, alle 60 asteen lämpötiloissa? Muista tällöin pestä säännöllisesti myös pyykinpesukoneesi, jotta se pysyy puhtaana. Pesuun sopii ekologinen tehoaine etikka, joka poistaa pyykinpesukoneesta kalkkisaostumia. Tee huoltopesuun tarvittava etikkavesi itse: kaada litra väkiviinaetikkaa ja 2 litraa vettä pesukoneeseen ja pese se valkopesuohjelmalla. Pese tämän jälkeen vielä tyhjä kone normaalilla pesuaineella.

Lue lisää etikalla puhdistuksesta
Lue lisää pyykinpesukoneen hoidosta


*  Mikrobit ovat yleensä paljaalla silmällä näkymättömiä pieneliöitä, kuten bakteereja, viruksia, sieniä eli homeita.

*  Pektiinit ovat hiilihydraatteja, joita on kaikissa kasveissa. Erityisen paljon pektiiniä on raaoissa kuorimarjoissa sekä omenoissa ja sitrushedelmissä. Pektiiniä käytetään hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa hyytelöitymisen edistämiseen.

Hakutulokset