Skip to content

Vatten och LV Biologiskt nedbrytbar flytande tvål är ett oslagbart par vid handtvätt

Vatten och LV Biologiskt nedbrytbar flytande tvål är ett oslagbart par vid handtvätt

Hemligheten bakom väl rengjorda händer har bevisats vara tvätt med vatten och LV Biologiskt nedbrytbar tvål. Enligt våra senaste forskningsresultat tar en ordentlig tvätt med det här receptet bort praktiskt taget alla bakterier från händerna. Därför verkar det vara onödigt att tillsätta antimikrobiella medel i tvålen.

”Coronatiden har lärt oss finländare att tvätta händerna. Människor blir för övrigt allt mer medvetna och funderar bland annat på hur produkterna påverkar deras mikrobiella balans och motståndskraft. Även miljöaspekten lyfts fram starkt. Med hjälp av en studie ville vi ta reda på hur effektiv vår klassiker LV Biologiskt nedbrytbar tvål är när det gäller att avlägsna mikrober. Vi blev överraskade av resultaten”, berättar produktutvecklingskemist Maria Liljelund. 

Testet utfördes hösten 2021 på ett prestigefyllt tyskt forskningslaboratorium. Maria Liljelund berättar nu vad resultaten avslöjade.

1. Vad ville man ta reda på i studien?

Vi på Berner ville undersöka hur effektivt vattentvätt med LV Biologiskt nedbrytbar tvål tar bort bakterier från händernas hud. Samtidigt ville vi ta reda på om det var värt att tillsätta antimikrobiella medel som används för att bekämpa mikrober i tvålarna.

2. Vilka var de viktigaste resultaten?

Enligt forskningsresultaten tvättar LV Biologiskt nedbrytbar tvål bort praktiskt taget alla bakterier vid normal handtvätt: av hundratusentals bakterier finns bara en kvar på händerna efter en ordentlig tvåltvätt. Produkter som klassificeras som desinfektionsmedel har samma effekt.

Vi har länge frågat om det är klokt att tillsätta antimikrobiella medel i tvålen. Denna undersökning bekräftar vår uppfattning om att det inte är nödvändigt. Det är ingen idé för oss att tillsätta en aktiv ingrediens i vår tvål, när tvätt med vår produkt ändå tar bort mikrober lika effektivt som desinfektion. Jag anser att när man tvättar eller desinficerar gör man det ordentligt och inte i onödan eller delvis.

Studien har utförts på LV Biologiskt nedbrytbar tvål och resultaten kan inte generaliseras till alla tvålar.

 

3. Resultaten överraskade – varför?

Tvål- och vattentvättens effektivitet är välkänd. Jag var lite skeptisk till hur vetenskapligt man kan undersöka hur väl tvåltvätt fungerar. Vi lät undersöka LV Biologiskt nedbrytbar tvål med ett test som gjorts för desinfektionstvålar som innehåller antimikrobiella aktiva ämnen. Tvål som innehåller antimikrobiella ämnena inte bara tvättar, utan dödar även mikrober. Efter att ha fått fram resultaten konstaterade vi att vår tvål är så effektiv att antimikrobiella ämnen i denna produkt inte skulle leda till renare händer. Kemikaliebelastningen skulle bara öka i onödan.

 

4. Lönar det sig att använda handdesinfektion hemma vid sidan av handtvätten?

Vanligtvis rekommenderar vi att man i första hand tvättar händerna hemma med vatten och en bra tvål. Utanför hemmet, om det inte finns möjlighet att tvätta händerna, är det bra med ett högklassigt handdesinfektionsmedel. Det finns dock tillfällen då det är bra att använda handdesinfektion även hemma utöver tvåltvätt. Det kan till exempel vara fallet om det finns en anhörig i hemmet som har nedsatt immunförsvar eller har en smittsam mikrobiell infektion som sjukhusbakterier, norovirus eller det just nu aktuella coronaviruset. Användning av handdesinfektion hemma är också nödvändigt när man igen kan ordna fester och det finns många gäster på plats.

 

LV Biologiskt nedbrytbar flytande tvål är bevisat effektiv

Berner lät undersöka LV Biologiskt nedbrytbar flytande tvål. Resultaten visade att handtvätt med LV Biologiskt nedbrytbar flytande tvål har samma antimikrobiella effekt som desinfektion.

Enligt produktutvecklingskemist Maria Liljelund bekräftade studien uppfattningen att det inte är meningsfullt att tillsätta antimikrobiella aktiva ämnen i tvålar, eftersom de är skadliga för mikrobiell resistens och miljön.

Den oparfymerade LV Biologiskt nedbrytbar flytande tvål saknar konserveringsmedel och passar för tvätt av händer och kropp för hela familjen. Produkten, som är skonsam mot huden och miljön, innehåller äkta tvål och har ett pH-värde på 9,0. Produkten tillverkas i Finland.

Sökresultat