Hyppää sisältöön

Vesi ja LV Biohajoava Nestesaippua ovat lyömätön pari käsienpesussa

Vesi ja LV Biohajoava Nestesaippua ovat lyömätön pari käsienpesussa

Putipuhtaiden käsien salaisuus on tutkitusti pesu vedellä ja LV Biohajoavalla Nestesaippualla. Kunnon pesu tällä reseptillä poistaa tuoreiden tutkimustulostemme mukaan käsistä käytännössä kaikki bakteerit. Siksi antimikrobisten tehoaineiden lisääminen saippuaan näyttääkin olevan turhaa. 

”Korona-aika on opettanut meidät suomalaiset pesemään käsiään. Ihmiset ovat muutenkin yhä valveutuneempia ja miettivät muun muassa tuotteiden vaikutusta mikrobitasapainoonsa ja vastustuskykyynsä. Myös ympäristönäkökulma nousee voimakkaasti esiin. Halusimme tutkimuksella selvittää klassikkotuotteemme LV Biohajoavan Nestesaippuan mikrobinpoistotehoja. Yllätyimme tuloksista”, tuotekehityskemisti Maria Liljelund kertoo.  

Testi tehtiin syksyllä 2021 arvostetussa saksalaisessa tutkimuslaboratoriossa. Maria Liljelund kertoo nyt, mitä tulokset paljastivat.  

1. Mitä tutkimuksella haluttiin selvittää? 

Me Bernerillä halusimme tutkia, kuinka tehokkaasti vesipesu LV Biohajoavalla Nestesaippualla poistaa bakteereita käsien iholta. Samalla halusimme saada selville, kannattaako saippuoihin lisätä antimikrobisia tehoaineita, joita käytetään mikrobien torjunnassa.

2. Mitkä olivat tärkeimmät tulokset?

Tutkimustulosten mukaan LV Biohajoava Nestesaippua pesee normaalissa käsienpesussa pois käytännössä kaikki bakteerit: sadastatuhannesta bakteerista käsiin jää kunnon saippuapesun jälkeen ainoastaan yksi. Samansuuruinen teho on tuotteilla, jotka luokitellaan desinfiointiaineiksi.

Olemme jo pitkään kysyneet, onko järkevää lisätä saippuoihin antimikrobisia tehoaineita. Tämä tutkimus vahvistaa käsitystämme siitä, ettei ole. Meidän ei ole mitään mieltä lisätä tehoainetta saippuaamme, kun pesu tuotteellamme joka tapauksessa poistaa mikrobeja yhtä tehokkaasti kuin desinfiointi. Olen sitä mieltä, että kun pestään tai desinfioidaan, tehdään se kunnolla eikä desinfioida turhaan tai osittaisesti.

Tutkimus on tehty LV Biohajoavalle Nestesaippualle eikä tuloksia voida yleistää kaikkiin saippuoihin. 

3. Tulokset yllättivät – miksi? 

Saippua-vesipesun teho on tiedetty todella hyväksi. Olin hieman skeptinen, kuinka tieteellisesti saippuapesun puhdistavuutta voi tutkia. Tutkitutimme LV Biohajoavan Nestesaippuan testillä, joka on tehty antimikrobisia tehoaineita sisältäviä desinfioivia saippuoita varten. Antimikrobisia tehoaineita sisältävät saippuathan pesemisen lisäksi myös tuhoavat mikrobeja. Tulokset saatuamme totesimme, että saippuamme pesuteho on niin hyvä, että antimikrobiset tehoaineet tässä tuotteessa eivät johtaisi puhtaampiin käsiin. Kemikaalikuorma vain kasvaisi turhaan.

4. Entä kannattaako käsidesiä käyttää kotona käsienpesun rinnalla? 

Yleensä suosittelemme kotona ensisijaisesti käsienpesua vedellä ja hyvällä saippualla. Laadukas käsidesi on paikallaan kodin ulkopuolella, jos pesumahdollisuutta ei ole. On kuitenkin tilanteita, jolloin on hyvä käyttää kotonakin käsidesiä saippuapesun lisäksi. Näin voisi olla esimerkiksi silloin, jos kotona on läheinen, jolla on heikentynyt vastustuskyky tai herkästi tarttuva mikrobi-infektio, kuten sairaalabakteeri, norovirus tai juuri nyt ajankohtainen koronavirus. Käsidesin käyttö kotona on tarpeen myös sitten, kun siellä voi taas järjestää juhlia ja paikalla on isompi määrä porukkaa. 

LV Biohajoava Nestesaippua on tutkitusti tehokas

  • Berner tutkitutti LB Biohajoavan Nestesaippuan. Tulokset osoittivat, että käsienpesu LV Biohajoavalla Nestesaippualla on mikrobinpoistoteholtaan samaa tasoa kuin desinfiointi.
  • Tuotekehityskemisti Maria Liljelundin mukaan tutkimus vahvisti käsitystä siitä, että saippuoihin ei ole järkevää lisätä antimikrobisia tehoaineita, jotka ovat vahingollisia mikrobiresistenssille ja ympäristölle.
  • Hajusteeton ja säilöntäaineeton LV Biohajoava Nestesaippua sopii käsien ja vartalon pesuun koko perheelle. Iholle ja ympäristölle hellävarainen tuote sisältää aitoa saippuaa, ja sen pH on 9,0. Tuote valmistetaan Suomessa.  
Hakutulokset