Hyppää sisältöön

Käsien ja kynsien hoito - oleellinen osa hyvää käsihygieniaa

LV Käsihuuhde-artikkelin herokuva

Käsien ja kynsien hoito - oleellinen osa hyvää käsihygieniaa

Kosteusvoiteet eivät heikennä käsihuuhteen tehoa. Kädet kuivuvat talvella herkemmin, sillä ilmankosteus on matala. Käsivoiteet suojaavat pysyvää mikrobistoa ja pidättävät kosteuden ihossa. Käsivoiteesta saa parhaan hyödyn, kun rasvaa kädet ennen nukkumaanmenoa. Kosteusvoiteita kannattaa käyttää säännöllisesti.

Kynnet on pidettävä lyhyinä. Kynsinauhat ja kynnet on hyvä rasvata ja hoitaa säännöllisesti. Kynnet eivät saa kasvaa sormenpäiden yli.¹ Kynsien liuskoittuminen johtuu kynsilevyn kuivumisesta ja hauraudesta. Liuskoittumista edistävät märkä työ sekä kynsilakanpoistoaineen (asetonin) tiheä käyttö. Kosteutta lisäävien voiteiden käytöstä on hyötyä liuskoittumisen hoidossa.² Kynsien liuskoittumista voi ehkäistä leikkaamalla kynnet pyöreiksi, viilaamalla ne hienolla viilalla, viila kallistettuna kynnen alle, jolloin kynnen kerrokset sulkeutuvat.

Käsien hoito

Käsien ja kynsien hoito
  • Helli käsiä säännöllisesti hoitavilla voiteilla.
  • Voiteet suojaavat ihon pysyvää mikrobistoa ja säilyttävät kosteuden ihossa.
  • Erityisesti kylminä ja kuivina talvikuukausina kädet tarvitsevat ylimääräistä kosteutusta.
  • Voiteiden käyttö ei heikennä käsihuuhteen tehoa.
  • Käsivoiteesta saa parhaan hyödyn, kun laittaa sitä ennen nukkumaanmenoa ja antaa vaikuttaa yön yli.

Kynsien hoito

  • Myös kynsiä ja kynsinauhoja kannattaa hoitaa ja rasvata säännöllisesti.
  • Kynnet on pidettävä niin lyhyenä, etteivät ne kasva sormenpään yli.
  • Kynsien liuskoittuminen johtuu kynsilevyn kuivumisesta ja haurastumisesta esim. märissä olosuhteissa työskentelyn seurauksena. Myös tiheä kynsilakanpoistoaineen käyttö kuivattaa kynsiä.
  • Liuskoittumista voi ehkäistä leikkaamalla kynnet pyöreiksi ja viilaamalla ne hienolla viilalla. Viila kannattaa kallistaa kynnen alle, jolloin kynnen kerrokset sulkeutuvat.

Lähteet:
1. Anttila, V-J., Hellstén, S., Rantala, A., Routamaa, M., Syrjälä, H.  & Vuento, R.  2010. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. Suomen Kuntaliitto. WS Bookwell Oy. Porvoo.
2. Hietanen, H., Iivanainen, A., Seppänen, S. & Juutilainen, V. 2005. Haava. WS Bookwell Oy. Porvoo.

Hakutulokset