Hyppää sisältöön

Käsihuuhteen käyttö ja ihon hoito

Käsihuuhteen käyttö ja ihon hoito

Käsihuuhteen käyttö ja ihon hoito

Terveydenhuollon arkeen kuuluu olennaisena osana hyvä käsihygienia ja käsihuuhteen käyttö. Saippuapesun vähentäminen ja käsihuuhteen runsas käyttö pitävät kädet kunnossa ja suojaavat ihoa kuivumiselta.¹ Tavanomaisessa käsiendesinfektiossa käsihuuhdetta käytetään 2-4 m ja sitä hierotaan käsiin, kunnes kädet ovat kuivat. Kirurgisessa käsien desinfektiossa käsihuuhdetta hierotaan käsiin toistuvasti niin, että kädet pysyvät käsihuuhteesta kosteina 3 minuutin ajan, jolloin huuhdetta kuluu 9-15 ml.¹

Käsihuuhteen käyttö käsien pesun jälkeen vähentää ihoärsytystä. Ihon kosteustasapainon häiriintyessä, voi käsihuuhde aiheuttaa kirvelyä rikkinäisellä iholla, mutta tämä ei ole allerginen reaktio. Alkoholihuuhteen kirvelevä vaikutus menee ohi muutamassa päivässä, kun glyseroli muovaa sarveissolukon pintakerrokset tiiviimmäksi, eikä alkoholi pääse enää kipureseptoreihin asti. Käsien ihon vaurioituessa niin, ettei voi noudattaa annettuja käsihygieniaohjeita, suositellaan yhteydenottoa työterveyshuoltoon.¹

Etanolipohjaista LV käsihuuhdetta käytetään monien ihotautien hoidossa (taliköhnärokahtuma, infektio-ekseema, teini-ikäisen ja aikuisen atooppinen ihottuma).  Käsihuuhteella voidaan korvata vesipesu sekä kosteusvoiteiden käyttö kutiavan ja kuivan ihon hoidossa.

Käsien desinfektio

Käsihuuhteen oikea käyttö - sormenpäät

Tavanomainen käsien desinfektio:

  1. Annostele reilusti käsihuuhdetta kuiviin käsiin. Sopiva annostus on käden koosta riippuen 3–5 ml eli 2–3 annosta pumppupullosta tai käsihuuhdeautomaatista.

2. Hiero huolellisesti kaikkialle käsiin.

  • sormenpäihin
  • kynsien alustoihin ja kynsinauhoihin
  • molempiin peukaloihin ja muihin sormiin
  • sormien väleihin
Käsihuuhteen oikea käyttö - sormien välit

3. Hiero, kunnes kädet ovat kuivat (20-30 sekuntia).

Lataa ohjeet käsihuuhteen käyttöön ja ihon hoitoon.

Lähteet:
1 Anttila, V-J., Hellstén, S., Rantala, A., Routamaa, M., Syrjälä, H.  & Vuento, R.  2010. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. Suomen Kuntaliitto. WS Bookwell Oy. Porvoo.

Hakutulokset